'Budoucnost dnes' aneb 5 způsobů jak chytře osvětlit svoji domácnost

Smart osvětlení domácnosti

 

Od "jednoduchých" on/off svítidel, která stačí jen připojit do sítě a dají se rovnou ovládat až po složité digitální systémy ovládání osvětlení celého domu zakořeněné už v jeho základech. Moderní osvětlení už dávno není jen o tom na něco nějak vidět. Chytré osvětlení umožňuje měnit intenzity a barvy světla pro určité denní doby i činnosti, a tak výrazně zkvalitnit a zpříjemnit pobyt doma nebo v práci.

V našich předchozích článcích jsme k tomuto tématu částečně také dostali, ale vždy šlo jen o to "co", ale ne "jak". V tomto článku si tedy představíme 5 nejpoužívanějších a tedy i nejlepších způsobů jak osvětlit svoji domácnost pomocí chytrého osvětlení.

Chytré žárovky

Nejjednodušším způsobem, jak zmodernizovat osvětlení, je udělat ze stávajícího chytré. Ze všech chytrých žárovek na trhu jsou žárovky Nanoleaf Bloom nejintuitivnější a není k nim třeba nic než žárovka. Je možné je ovládat klasickým vypínačem, takže jediné, co je třeba udělat, je našroubovat tyto žárovky místo konvenčních. Jedinečnou funkcí žárovky je její schopnost stmívání. Rychlým přepnutím vypínače se žárovka začne stmívat a dalším přepnutím se stmívání zastaví. Žárovka si dokonce pamatuje poslední nastavenou úroveň jasu a na té ji opět spustí při dalším zapnutí. Potom stačí znovu dvakrát rychle za sebou přepnout a žárovka se začne rozjasňovat.

Chytré žárovky NanoLeaf

Nejčastěji se v našem e-shopu setkáte se svítidly s ochranou IP20, která jsou určena především do obytných prostor. Číslice 0 udává nulovou ochranu vůči vodě. IP23 je nejmenší krytí pro venkovní svítidla. A například do koupelny je nejmenší možný stupeň krytí IP 44. Maximální možná kombinace a tedy i stupeň krytí je IP69, svítidla s tímto označením jsou vodotěsné pro trvalé ponoření a zcela prachotěsné.

Na stupeň krytí je tedy třeba před výběrem svítidla dbát. Vždy je potřeba si určit kde a v jakých podmínkách bude světlo svítit. Hodnotu IP krytí se vždy dozvíte v technických parametrech produktu.
Produkty NanoLeaf si můžete prohlédnout zde.

Chytrá svítidla

Pokud se chytré žárovky do původních svítidel nehodí, nebo pokud chceme zmodernizovat osvětlení i vzhledově, nabízí se varianta chytrého osvětlení, kterou nainstalujete místo klasického svítidla a přesto nabízí nespočet různých funkcí a možností ovládání. Do popředí v tomto osvětlení se v Česku dostala značka Dalen, která nabízí svítidla přímo určená pro výměnu za klasické osvětlení. Svítidlo stačí připojit do sítě a dá se ovládat i klasickým vypínačem. Dále nabízí ovládání jednoduchým dálkovým ovladačem a nejnovější modely dokonce mobilní aplikací. Svítidla dokáží měnit jas i barvu světla a nabízí hned několik přednastavených funkcí jako je například Night Light nebo Glare-Free mód.

Díky mobilní aplikaci je možné zapínat svítidlo přes Wi-Fi nebo internet a můžete jí ovládat několik svítidel jednotlivě nebo najednou. Novou funkcí jsou teď světelné scény, které si můžeme sami vytvořit. Ve funkci je možné přednastavit různé barvy a intenzity světla na několika svítidlech a stiskem jednoho tlačítka toto nastavení potom používat. O výhodách změny chromatičnosti a jasu pro naše oči a celkovou pohodu jsme se zmiňovali v článku o zdravém svícení: ´Když nevidíte na mrkev´ aneb Náležitosti světelné hygieny.

Smart osvětlení ložnice Svítidla Dalen v různých výkonových i designových variantách si můžete prohlédnou zde.

Chytré LED pásky

LED pásky nabízejí moderní způsob osvětlení téměř kdekoliv. Díky svému ohebnému zpracování, velmi kompaktní velikosti a možnosti dělit LED pásek po malých kouscích, je jím možné osvětlit jakoukoliv místnost v domě. Příslušenství k LED páskům umožňuje ovládat potom tyto pásky jedním nebo několika ovladači a vytvořit tak nezaměnitelnou atmosféru pro jakoukoliv činnost. LED pásky nabízejí jak všechny obvyklé barevné teploty, tak i různé barevné zpracování. Oblíbené jsou také RGB pásky, které pomocí dálkového ovládání dokáží svítit téměř jakoukoliv barvou. Velmi oblíbenými pásky se v poslední době stávají tzv. TW LED pásky, tedy Tunnable White. Tyto pásky jsou osazeny čipy, jak v teplé, tak ve studené barvě světla a je jimi možné měnit postupně chromatičnost kombinací těchto dvou barev světla. Další novinkou jsou RGBW pásky, které mají k červené, zelené a modré navíc i bílou. Pásky tak získají na indexu podání barev a reálnosti.

Chytré led pásky

Ovládání pomocí 1-10V, Fázové stmívání a svítidla se změnou chromatičnosti.

Jednoduchá svítidla se změnou chromatičnosti většinou nenabízejí stmívání a jejich možnosti změny chromatičnosti jsou v rámci velmi nízké ceny také omezené. Na druhou stranu, málokdo využije všechny funkce pokročilého ovládání, které najdete v posledním bodě. Někomu stačí jen změnit barvu světla na určitou činnost a po vypnutí a zapnutí svítidla mít zase barvu původní. V takovém případě jsou v nabídce i svítidla, která mají většinou 3 barvy chromatičnosti, které změníte prokliknutím vypínače, a po vypnutí na déle než pět sekund se vrátí do přednastavené chromatičnosti. Existuje plno dalších způsobů, jak ovládat svítidla a udělat z nich "chytrá". Nabízí se například stmívání 1-10V, kdy se do napájecího zdroje mimo napájací napětí přivádí také napětí 1-10V, podle kterého zdroj upravuje svůj výstupní proud a mění tak jas světelného zdroje. Dále určitě stojí za zmínku fázové stmívání, které se používá i u klasických žárovek a to pomocí otočného stmívače, který je většinou instalován jako vypínač. Tento způsob stmívání je možné použít také na LED světelné zdroje, jako nejlevnější způsob stmívání, bohužel s malými nedokonalostmi.

Svítidla s fázovým stmíváním a změnou chromatičnosti

DALI - Digitální Adresovatelné Světelné Rozhraní

DALI, jako nejrozšířenější systém ovládání LED svítidel nachází stále častěji využití v domácnostech a nejen v průmyslu. Pokud si budeme chtít tuto inovaci pořídit domů, je třeba počítat s tím už při stavbě, protože DALI rozhraní potřebuje ke své funkci další dva vodiče vedené většinou společně s napájením. Jsou zde potřeba speciální vypínače, napájecí zdroje a řídící modul. Za cenu vyšších pořizovacích nákladů však získáme zdaleka nejlepší systém pro ovládání osvětlení na trhu. Řídící jednotku stačí jednou naprogramovat a již se na ní nemusí (ale může) nic měnit. Speciální vypínače, ať už otočné, nebo klasické, už neslouží jen k zapnutí přívodu elektřiny, ale dá se jimi naprogramovat i 3 nebo více funkcí. Například zatímco jedno stisknutí zapne svítidla v celém obývacím pokoji, delší podržení ztlumí ty u televize na polovinu a zbytek vypne. Dvojité kliknutí potom může například spustit časovač vypnutí, když už dopředu víte, že film, který si pouštíte není z nejzajímavějších.

DALI rozhraní nabízí nepřeberné množství funkcí a nastavení, různé snímače a senzory, svítidla se změnou jasu a chromatičnosti. Novinkou jsou senzory, které přímo vysílají DALI signály a nepotřebujeme tak žádný ovládací modul. Stačí senzor a svítidlo s DALI rozhraním. Čidla a senzory pro DALI dokážou také mnohem více, než jen zapínat svítidla na určitou dobu potom, co vejdete do místnosti. Samy například poznají, že i když jsme si světlo zapnuli vypínačem a následně jsme z místnosti odešli, že není potřeba dál svítit. Umí měřit intenzitu denního světla a udržovat tak stálou osvětlenost a dokonce i barvu světla tak, aby byla co nejpřirozenější a chrání tím váš zrak. DALI osvětlení nabízí mnoho dalších funkcí a pokud by jste se o tom chtěli dozvědět více, nebojte se napsat nezávazný dotaz našim odborníkům. 

Chytré osvětlení domu systémem DALI